Miten saat työtä nuorisotakuun avulla?

Kun jäät työttömäksi, ilmoittaudu heti TE-toimistoon. Kun sinä ja TE-toimiston asiantuntija olette tehneet yhdessä työllistymissuunnitelman, TE-palvelut lupaa tarjota sinulle sopivan työ- opiskelu- tai kuntoutuspaikan kolmen kuukauden kuluessa siitä kun olet jäänyt työttömäksi. Tavoitteena on että pääsisit koulutukseen tai työelämään.

Jos työllistymissuunnitelma ei ole johtanut toivottuihin tuloksiin, mietitään kanssasi uusia vaihtoehtoja tavoitteiden saavuttamiseksi. Tässä auttavat TE-palvelujen nuorten asioihin erikoistuneet asiantuntijat. He arvioivat ja pohtivat vaihtoehtoja yhdessä sinun kanssasi.

Olipa sitten kysymys sopivan koulutusalan etsimisestä tai työpaikan hakemisesta, omatoimisuutesi ja oma-aloitteisuutesi on hyvin tärkeää. TE-toimisto tukee ja kannustaa sinua tähän.

Oppisopimuksella kiinni työelämään

Oppisopimuskoulutuksella voit hankkia itsellesi koulutuksen pääosin työssä oppimalla ja työtä tekemällä. Oppisopimuskoulutus soveltuu erityisesti niille nuorille, jotka haluavat tehdä ja oppia eivätkä välttämättä innostu koulussa opiskelusta.

Oppisopimuskoulutuksella voit suorittaa ammatillisen perustutkinnon tai lisäkoulutuksella ammatti- tai erikoisammattitutkinnon. Oppisopimuskoulutuksessa pääset tutustumaan käytännön työelämään ja työtehtäviin jo opiskeluaikana. Siten sinulla on valmistumisen jälkeen hyvin todenmukainen kuva siitä, millaisiin töihin olet siirtymässä.

Oppisopimusopiskelijana pääset opiskeluaikanasi näyttämään työnantajalle osaamistasi ja tutustut työpaikkaan. Siten  mahdollisuutesi työllistyä oppisopimuskoulutuksen jälkeen ovat paremmat kuin oppilaitosmuotoisen ammatillisen koulutuksen suorittaneilla. Pystyt opintojesi jälkeen jo osoittamaan, että sinulla on oman alan työkokemusta. Sekin edesauttaa työllistymistäsi valmistumisen jälkeen.

Työnantajaa voidaan tukea oppisopimuskoulutuksessa mm. palkkatuen avulla.

Vinkkejä työnhakuun

Työnhakusi saat nopeasti ja joustavasti käyntiin verkossa osoitteessa te-palvelut.fi, tai suoraan tästä: TE-palvelut.

Työnhakuun kannattaa varata kunnolla aikaa ja perehtyä ensin vaikka työnhausta kertoviin nettisivustoihin. Tietoa työnhausta löydät esimerkiksi osoitteesta TE-palvelut.​fi/​tyonhakuinfo. Katso myös video Neu­vo­ja työn­ha­kuun.

Tutustu paikkakuntasi ja lähialueesi yrityksiin (esimerkiksi yritysten omilla verkkosivuilla) ja keskustele TE-toimiston asiantuntijan kanssa mahdollisuuksistasi, koulutusvaihtoehdoista, täydennyskoulutuksesta tai muista vaihtoehdoista.

Ole työnhakijana toimelias ja oma-aloitteinen. Työnantajat arvostavat sitä! Kysy työpaikkaa lähiympäristöstäsi, sillä läheskään kaikki työpaikat eivät tule avoimesti hakuun! Parannat mahdollisuuksiasi, jos työnhakutaitosi ovat ajan tasalla. Jos olet työnhakija TE-toimistossa, kysy mahdollisuuttasi osallistua työnhakuvalmennukseen, jota järjestetään myös verkossa.

Tee itsellesi ansioluettelo eli CV, tai jos sinulla jo on sellainen, tarkista, että se on ajan tasalla. Oppaita ja vinkkejä ansioluettelon laatimiseen löytyy verkosta, katso esimerkiksi osoitteesta Europass.​fi.

Rekisteröidy TE-palvelujen ylläpitämään sähköiseen palveluun CV-nettiin ja kerro itsestäsi suoraan työnantajalle. CV-netin kautta työnhaku on helppoa ja turvattua, tunnisteena käytetään vahvaa tunnistetta. Tutustu CV-net­tiin tästä.


Työnhakuun on mahdollista saada tukea myös verkossa

Oletko alle 30-vuotias ja kaipaat apua työnhaussa? Nyt se on mahdollista myös verkossa!

joBitti  on uudenlainen palvelu nuorille, jotka haluavat parantaa työnhakutaitojaan. Verkossa työskentely on ajasta ja paikasta riippumatonta. Työnhakuryhmät ovat maksuttomia ja vapaaehtoisia.

joBitti Banneri web suomi


Katso video työnhausta