Jobb

All erfarenhet av arbetslivet är dyrbar. Redan på den första arbetsplatsen får man bekanta sig med arbetslivet, och erfarenheterna man fått där kan hjälpa en att hitta sin egen bransch.

Ungdomsgarantin stöder och uppmuntrar ungdomar att fatta beslut och ökar deras möjligheter att utveckla sitt kunnande och de färdigheter som behövs i arbetslivet. Målet är att ungdomarna får jobb i en bransch som de tycker om.

Om du är arbetslös, börja då med att anmäla dig som arbetslös arbetssökande i arbets- och näringsbyrån. Då får du ekonomiskt stöd och tillgång till de TE-tjänster som ingår i ungdomsgarantin. Samtidigt får du information och tips om att söka arbete eller om dina möjligheter att utbilda dig eller till exempel att starta ett eget företag. I arbets- och näringsbyrån gör du tillsammans med en expert upp en personlig sysselsättningsplan som innehåller de mål ni kommit överens om.

I arbets- och näringsbyrån lönar det sig att fråga om Sanssi-kortet som du kan använda då du söker jobb. Sanssi-kortet berättar för arbetsgivaren att genom att anställa en ung person kan arbetsgivaren få lönesubvention från staten för upp till tio månader. Detta kan vara en betydande konkurrensfördel för dig!

Arbetsgivare uppskattar ungdomar med rätt attityd. Därför lönar det sig att själv vara aktiv, utveckla de färdigheter som behövs i arbetslivet och bekanta sig med olika alternativ.

Arbets- och näringsbyrån samarbetar med arbetsgivare och andra myndigheter. Experter inom TE-tjänster hjälper vid behov en ung person att hitta rätt om de tjänster som han eller hon behöver erbjuds av någon annan instans eller myndighet.

På andra webbplatser

Välkommen till arbetslivet (Tjänstemannacentralorganisation STTK)
Duunitori.fi lediga arbetsplatser (på finska)

Jobitti, jobbsökargrupper på webben
Monster.fi finländska och utländska platsannonser (på finska)
Töissä.fi (Korkeakoulusta valmistuneille nuorille, på finska)